Varmepumpe guiden
Varmepumpe guide
1 Hvordan virker en varmepumpe
2 Hvilken type passer til jeres behov
3 Størrelse og kW, hvad har i behov for?
4 Få varmepumpe tilskud før i køber
En luft til vand varmepumpe virker som et køleskab – bare omvendt.
En væske (kølevæske) opfører sig på en særlig gunstig måde, når det kommer under højt tryk.(oppe på et højt bjerg vil vand koge allerede ved 60 grader og det kan genskabes ved at trykke en væske sammen med en kompressor)
Det udnyttes i en luft til vand varmepumpe, hvor kølevæsken ved forskellige tryk i rørsystemet kan sættes til at koge ved få grader og på den måde trække varmen ud af luften uden for og transportere den ind i boligen.
Det er noget kompliceret og svært at forklare, men det hele sker i et lukket rørsystem, så der ikke kommer kølevæske ind i boligen eller luft ude fra ind.
Udenfor står enhed, der med en kompressor og en blæser sender varme gennem et rør ind til boligen, hvor varmen kan føres direkte ud i gulvvarmeanlægget eller radiator men også over til brugsvand og en varmtvandsbeholder.
Når der bruges 1kW strøm i varmepumpen leverer den 5 kW varme og det er derfor en højest effektiv energikilde kontra f.eks. elvarme, hvor du får 1 kW varme, når du bruger 1 kW.
Typer af varmepumper
Der findes 3 typer luft tilvand varmepumper og de er vidt forskellige.
Monoenhed
Typen der kaldes monoenhed er opbygget pba.. en enkelt enhed, som skal stå udenfor, hvor alt er i samme kasse.
Den er lidt større men da der ikke skal være noget indenfor, er det en god pladsbesparende løsning og den er også yderst effektiv.
Mange der køber en monoenhed benytter den til at opvarme boligen med og har en anden form for opvarmning af brugsvand, typisk en varmtvandsbeholder med el-patron.
Split enhed
Med en split unit får du en enhed udenfor (mindre end en monoenhed) og en lille enhed (boks) indenfor.
Split systemet er velegnet til komplet opvarmning af hele boligen og levering af varmt badevand.
De fleste vælger et splitsystem, da det giver mulighed for at regulere på systemet indefra på den boks, der monteres inde i boligen.
Herudover giver splitsystemet også mulighed for at tilvælge varmtvandsbeholder, så man får et samlet system som nedenunder ”komplet system” dog på en lidt anden måde.
Komplet system
Det er lidt forskelligt hvad producenterne vælger at kalde løsningen, men det er en løsning, hvor I både får en enhed udenfor og en komplet varmtvandsbeholder enhed indenfor, den fylder som et køleskab og placeres fordelagtigt inde i et skab i gangen.
I den store enhed indenfor er der både varmtvandsbeholder og veksler unit i en og samme kasse.
Det er meget smart og giver mulighed for et samlet system, der både giver varmt badevand og varme i boligen -og der kan kobles andre kilder til f.eks. solvarme.
Er du i tvivl om hvad I har behov for, så tag en bed om 3 tilbud fra 3 forskellige firmaer, de ved med det samme hvad I bør vælge, når de læser hvilket slags hus I bor i og hvordan jeres familie er sammensat.
Luft til vand varmepumpe størrelse / kW
I bør nu være forholdsvist afklaret med hvilken type af system I vil have i huset og nu er det så tid ti at se på hvor høj kapacitet varmepumpen skal have for at opfylde jeres behov.
Som udgangspunkt er der ikke nogen negativ indvirkning p ydelse ved at vælge en lidt for stor kapacitet, men vælges en for lille varmepumpe vil I bestemt kunne komme til at opleve forskellige udfordringer.
I VVS branchen er der lavet masser af beregninger på, hvilken type varmepumper og kapaciteter, der passer til bestemte typer af huse.
Varmepumperne sælges dog ikke i 300 variationer så I kan få et helt perfekt match. Der vil typisk være 2 til 3 typer af kapacitet at vælge imellem og prisen for den mindste kontra den største er faktisk ikke ret stor.
TIP:
Vælg hellere en lidt for stor varmepumpe kontra en lidt for lille
Gennem årene har det affødt et par tommelfinger regler, som faktisk er helt gangbare og vil give jer en rigtig størrelse af varmepumpe, der ikke er for lille.
Se skema fra EVU her.
Etableringsår | 1930-1959 | 1960-1979 | 1980 – 1999 | 2000 – 2005 |
---|---|---|---|---|
Boligens Kvm | ||||
100 kvm | Ca. 5.7 Kw | Ca. 4,7 kW | Ca. 3 kW | Ca. 2,5 kW |
140 kvm | Ca. 7.9 kW | Ca. 6,2 kW | Ca. 4 Kw | Ca. 3.7 kW |
180 kvm | Ca.10,2 kW | Ca. 7,7 kW | Ca. 5,0 kW | Ca. 4,4 kW |
Få tilskud til varmepumpen
I har nu fået styr på typen af luft til vand varmepumpe og hvor stor den skal være.
Så nu har I faktisk nok data og viden til , at ansøge energistyrelsen om at få et tilskud til at skifte over til en varmepumpe.
Der er flere krav som skal være opfyldte for at få et tilskud, men det kan godt betale sig at bruge lidt tid på det, for I kan få helt op til 24.000 skattefri i tilskud.
For at komme i betragtning til energitilskud skal i:
- Vælge en godkendt luft til vand varmepumpe fra varmepumpelisten
- Skifte fra oliefyr, gasfyr, træpillefyr eller el-varme
- Bo i helårsboliger
- Bo et sted uden mulighed for fjernvarmetilslutning
Opfylder i de krav, er det ganske enkelt kun et spørgsmål om at ansøge FØR I køber jeres nye luft til vand eller jordvarme anlæg.
Kravet er simpelthen at man skal ansøge før man køber eller monterer anlægget så det er en planlagt energibesparelse.
Se det er der ikke mange der kan overholde for ansøgningen kan kun indsendes to gange om året og det er ikke før det bliver koldt om efteråret, men faktisk når det allerede ER blevet koldt.
Energistyrelsen offentliggør datoerne for ansøgningstidspunkterne løbende og der er adgang til at ansøge to gange årligt typisk i marts og i august.
Kan I vente, på at få ansøgningen behandlet, jamen så er der måske knap 25.000 skattefrit på den konto, men det er bøvlet at ansøge (de skal have masser af data) og der er lang behandlingstid.
Prisen på luft til vand varmepumpe inkl. montering
Nu har I styr på hvilken slags varmepumpe I gerne vil have og hvor høj kapacitet den skal have.
Det er med andre ord nu tid til at se på hvilket mærke den skal være af og hvor I vil bestille den.
Her kan det godt betale sig, at bruge tjenester med 3 tilbud.
Tjek først et par timer på nette hvad priserne ca. ligger på. Montering koster omkring 32.000 og varmepumperne fra 38.000 – 130.000 alt efter hvad I har behov for.
Monteringen er med andre ord en ret stor del af den samlede pris og her kan en lokal VVS mand nemt slå alle de andre hvis han har lyst til at få din opgave ind -og det er netop det du vil opleve ved at bruge 3 tilbud på nettet.
Her vil de firmaer der ligger tæt på din adresse give dig en ekstraordinær lav pris for at få opgaven.
Så det er Win / Win. De fleste sparer omkring 20% ved at bruge 3 tilbud kontra selv at indhente til bud og surfe priser.
På det område kan vi anbefale to tilbudsservices:
Det er helt uforpligtende og gratis, så prøv da dem begge, så har i 6 specifikke tilbud at vælge imellem.
Lån til en luft til vand varmepumpe
Firmaet Nærvarme har lavet en ny løsningsmodel til dig der ikke lige har 70 – 100.000 stående til en ny varmepumpe, de sælger varmepumper på abonnement.
De tilbyder at finansiere hele anlægget inkl. montering og det eneste du skal betale, er et oprettelsesgebyr på ca. 8.000 og et månedligt afdrag fremadrettet.
Det er en helt smart løsning, da varmepumpen jo sparer dig for en varmeudgift hver måned og det sparede beløb kan du så bruge til at afdrage på varmepumpen med.
Alt efter aftales løbetid og varmepumpens pris, vil du ofte kunne spare mere end du skal afdrage og på den måde faktisk få en bedre økonomi, trods du låner til pumpen.
Læs meget mere om NÆRVARME her
Efter montering – Serviceeftersyn
Der er lovpligtigt serviceeftersyn på en luft til vand varmepumpe hvert år – lidt som skorstensfejerløsningen.
Grunden til at der er indført et eftersyn ved lov, er fordi anlægget indeholder en stor del kølevæske, som helst ikke skal slippe ud i miljøet pga. brug på rør.
Under et serviceeftersyn vil der derfor blive tjekket om systemet er tæt (trykafprøvning) og om det kan leverer høj og lav temperatur som er tilfredsstillende (peak på anlægget).
Alt efter hvem I vælger til serviceeftersyn vil der typisk også være inkluderet påfyldning af ekstra kølevæske, da der ofte fordamper en lille smule i løbet af året.
Priserne for serviceeftersyn er naturligvis også forskellige og ofte vil I kunne få en god pris ved at vælge en leverandør med adresse meget tæt på.
Gode tips til varmepumpen
Undgå problemer med støjklager
En luft til vand varmepumpe kan larme ret voldsomt, når du presser den på kolde vinterdage og ikke mindst om sommeren, når du køler boligen.
Bor i tæt dør ved dør med naboen, så vil de blive generet af støjen.
Her bør I indtænke naboerne ved monteringen, så udeenheden står længst væk fra alle naboer og er indkapslet i lydisolerende vægge.
Sørg naturligvis også for gummifødder på udeenheden, så den ikke står og skralder unødvendigt.
Det er ganske enkelt nødvendigt med effektiv støjafskærmning og ikke kun en varmepumpeskjuler, den tager nærmest ikke noget.