Energitilskud – regler
Energioptimerer du din private bolig, er det muligt at få et klækkeligt skattefrit statstilskud.
Ordningen er lavet for at tilskynde / motivere til, at alle boligejere påbegynder energirenovering af boligerne, så vi samlet set kan få nedbragt CO2 udledningen i Danmark.
Energipuljen er ændret mange gange
Da energipuljen kom frem fra mange år siden, var det helt andre ting du kunne få tilskud til. Ordningen har overlevet flere regeringer og er kun blevet modificeret løbende.
Den er derfor ikke helt som fra et par år siden – Den er blevet gjort mere ”grøn” for at for søge at skabe mest muligt besparelse på CO2.
Hvad kan jeg få energitilskud til i 2022
Med den nye ordning kan man få tilskud til en hel del ting, men der er lidt flere krav kontra før i tiden og det er lidt færre områder, der give til skud til.
Nyt er det også,a t man kun kan ansøge 2 gange årligt og ikke løbende.
Da et af de vigtigste krav er, at selve energirenoveringen IKKE er hverken påbegyndt eller afsluttet før ansøgningen er godkendt, er det blevet langt mindre attraktivt at ansøge – Det er ganske enkelt blevet for upraktisk.
Du kan få til skud til:
- Efterisolering af boligen
- Etablering af luft til vand varmepumpe
- Etablering af Jordvarmeanlæg
- Nye energivinduer og døre
- Varmegenvinding
Krav for at opnå energitilskud
Boligen skal være energimærket af en professionel energikonsulent og have D, F eller E mærke.
Har du en A mærket bolig med gasfyr, kan du desværre ikke få energitilskud til at skifte til en varmepumpe.
Hvad kan vi få i tilskud
Det er meget forskelligt, hvis I skifter over til jordvarme fra el-varme, kan I faktisk få hele 24.000 i tilskud (skattefrit) og det er da bestemt ikke bare en lille smule, men faktisk en hel del.
På energistyrelsens hjemmeside kan I se de nøjagtige satser (de skifter med jævne mellemrum), hvor I også kan indsende ansøgning.
Sådan ansøger I om energitilskud
Energibesparelsen skal være planlagt og det betyder, at man ikke kan komme EFTER man har lavet noget og bede om tilskud.
Man skal med andre ord planlægge arbejde og indsende ansøgningen FØR arbejdet udføres.
-og det lidt belastende ved ordningen er, at der kun kan ansøges om tilskud 2 gange om året – forår og efterår.
Det betyder du ikke kan få tilskud, hvis du selv laver efterisolering og ansøger. Du må gerne selv lave arbejdet, men du skal altså ansøge FØR du laver arbejde (det skal dokumenteres med kvitteringer og faktura)
Energistyrelsen udmelder en dato for ansøgnings-åbning og fra den dato er det først til mølle. Når alle penge i puljen er uddelt, lukker de igen for ansøgninger
Det kan sagtens kun være et par dage der er åbnet op, så det gælder om at stå tidligt op på dagen og have alt data klar ti lat udfylde ansøgningen.