Skift strømslugerne ud

Hvad er det egentlig I bruger strøm på? Er det vaskemaskinen eller gaming?
Vi ser her på, hvad der bruger strøm i boligen.

Vi har behov for strøm

Slukker du forstrømmen vil du meget hurtigt få en banan i hovedet fra dine teenagers eller kone, strømmen er den del af vores hverdag og vi kan ikke leve uden.

Men vi kan fin leve med at bruge mindre strøm, det kræver blot, at vi bliver opmærksomme på , hvor vi skal slukke og hvad vi ikke skal bruge.

Ændring af forbrugsadfærd

Det hele handler i bund og grund om, den måde vi er opdraget med strømmen, den måde vi kender strøm og bruger strøm i hverdagen.

Vi bruger som udgangspunkt ikke ret meget energi på at overveje om det er dyrt at bruge det ene eller andet i hjemmet, her er vi lidt forkælede og har vænnet os til lave strøm priser.

Nu strømmen er blevet voldsom dyr, ja så ved vi slet ikke hvordan vi skal forholde os.

Vi skal ændre den måde vi bruger strøm på

Skal I have en ny fryser til boligen, ja så bør I overveje om den gamle rent faktisk stadigvæk virker og om den nu også er så ringe igen.

Prisen for en NY fryser skal indregnes i det samlede regnskab.

Det er nemt nok at sig, vi køber bare en ny, så sparer vi helt vildt i energi – jo men udgiften til at købe en ny fryser, får I altså ikke smidt i hovedet, den skal I selv betale.

Det er derfor vigtigt, at se på hver enkelte hvidevarer i boligen og anskaffelsesprisen kontra driftsudgift og levetid.

En gammel meget brugt opvaskemaskine, kan stadigvæk være økonomisk

Hvis du ser på anskaffelsesprisen og driftsudgiften pr. år, så vil du hurtigt se, at selv en gammel skod-opvaskemaskine, nemt kan være billigere end at købe en helt ny.

Det er ganske enkelt fordi prisen for en ny opvaskemaskine er så høj kontra den den kan spare i forhold ti len gammel, er meget lidt.

Årsagen er ganske enkel, en Helt ny energieffektiv opvaskemaskine sparer ikke ret meget i el pr. vask og derfor bør du førest udskifte hvidevarerne, når de er helt udpinte og ældgamle.

Hvilke hvidevarer bruger mest strøm

Dem vi bruger hele tiden, har det med at være de værste på det punkt – Det er kæleskab, fryser, opvaskemaskine, ovn og komfur.

Har du en ældre ovn, vil du kunne spare prisen på en ny hurtig energieffektiv ovn ind på kun 4 – 5 år.

Det samme gælder kogeplader, er de old gamle og sløve, så skift til den nyeste teknologi.
De er lynhurtige til at varme gryderne op og du sparer energi, hver eneste dag, når de står og koger.

Her får d en liste over de produkter, der bruger meget strøm i en typisk bolig:

  • Vaskemaskine
  • Tørretumbler
  • Belysning uden LED
  • Opvaskemaskine
  • Stand-by strøm på div. produkter.

De logiske udskiftninger

Har I købt et hus med en old gammel Mile opvaskemaskine, der stadigvæk virker upåklageligt, ja så kan I faktisk spare en hel del ved at skifte den ud med en helt ny moderne af slagsen.

Men den nye opvaskemaskine vil skulle vaske jeres opvask i mere end ca. ti år før den er sparet ind og begynder at bidrage positivt til husholdningen.

Det er med andre ord ikke en øjeblikkelig besparelse der opnås, men en langsigtet investering i økonomisk frihed på hvert område.

Hvad med cirkulationspumpen

Ja, der er mange underlige ting vi bruger strøm på uden egentlig at tænke over det. En af dem som få har styr på, er cirkulationspumpen, der gør fjernvarmen billigere at bruge.

Men hvis pumpen er pisse dyr i drift, ja så kunne man måske skifte den til en mere energieffektiv ny moderne pumpe og spare?

Det kan man faktisk, men for der er god økonomi i løsningen, kræver det at din nuværende cirkulationspumpe er godt og grundigt brugt.