Skift til energirigtige hvidevarer og spar
Stort set alle har en ”Holdning” til hvidevarer, men hvis vi ser på simple beregninger, er det ret logisk hvad du bør investerer i og hvad du bestemt ikke bør bruge energi og tid på.
Lad os tage et eksempel.:
I køber et nyt hus og overtager en opvaskemaskine, en vaskemaskine og en tørretumbler.
Efter få måneder melder spørgsmålet sig – Er det overtagede hvidevarer nu også super økonomiske og miljørigtige – eller er de det billigste lort, der fyrer tonsvis af CO2 af?
Det I vil opnå er naturligvis så lav pris overhovedet muligt og det er I villige til at betale ret meget for I vil nemlig gerne have den mest energirigtige løsning i jeres nye hjem.
Det er en super god ide og I er helt på rette vej, MEN I skal huske på den samlede økonomi i hver maskine.
I har betalt for at overtage de maskiner, som står i huset nu og skifter I dem ud uden at overveje, hvad de rent faktisk har kostet og hvor gode de er kontra energi, ja så kommer I til at fyre pænt meget af på nye maskiner – og tilbagebetalingstiden er laaaaang.
I langt de fleste tilfælde, vil det IKKE kunne betale sig at skifte kontra at fortsætte med at bruge de eksisterende maskiner.
Det er simpelt at beregne
Lad os tage en vaskemaskine som eksempel.
Den holder ca. 15 år og har energimærke a++ (gammel løsning).
Her tænker I at en +++ vil kunne spare jer endnu mere og det er helt korrekt, men er vi overordnet på økonomien skal vi husk én ny A++++ vaskemaskine koster omkring 6.000 og det beløb kan en vaskemaskine med et ekstra + bare ikke indsparer sådan lige, der vil gå 50 år eller mere før.
Selve prisen på vaskemaskinen skal med andre ord indregnes.
Derfor giver det ikke mening, t skifte gamle hvidevarer ud medmindre de er meget gamle = +20 år.
Bavares, der kan være andre grunde til at skifte f.eks. udseendet og funktioner, men ser vi kun på energiforbruget, vil et skifte blive tilbagebetalt enormt langsomt.
Og der er dermed andre områder, hvor pengene giver langt bedre besparelser pr. krone.